İznik Roma Tiyatrosu Ziyarete Açıldı

Yayınlanma Tarihi: 22-03-2024

Kültür ve Turizm Bakanlığının izin ve destekleri ile gerçekleştirilen İznik Roma Tiyatrosu’ndaki Kazı ve Restorasyon çalışmaları, Dokuz Eylül Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından sürdürülmektedir. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sponsorluğunda gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları tamamlanarak tiyatro törenle ziyarete açılmıştır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, tarafından gerçekleştirilen açılış törenine tüm İznik halkı katılmıştır. Yapılan çalışmalar hakkında Kazı Başkanı Prof. Dr. Aygün Ekin Meriç tarafından bilgilendirilen protokol üyeleri, tarihi yapıyı yakından incelenmiştir. İznik Roma Tiyatrosu’nun ziyarete açılmasının Türkiye’de kültürel turizm açısından önemli bir adım olduğu kaydedilmiştir.

İznik Tiyatrosu, Roma Dönemi’ne ait Anadolu’nun ayakta kalan en görkemli eserlerinden biridir. Düz bir alana inşa edilerek tonozlarla yükseltilmesiyle Türkiye’deki tek örnektir. MS 2. yüzyılda Roma İmparatoru Trajan tarafından Bithynia Valisi Plinius’a yaptırılmııştır. Bu dönemlerde tiyatroda gösterilerinin yanısıra yaygın olan gladyatör dövüşleri yapılmıştır. Tiyatro, Bizans Döneminde Kilise yapısına dönüştürülmüş ve Osmanlı Dönemlerinde korunaklı alanlara çini fırınları inşa edilmiştir.

default